Hoe komt het Vinkenbier terug in Geistingen? Wij kennen allemaal het verhaal dat Geistingen als een piepklein dorpje zich door de jaren heen ontpopt heeft tot een pittoresk dorpje waar watersporters hun hartje kunnen ophalen. En dat de grindgaten omgetoverd werden tot een enorm recreatiegebied. Waar de koeien vroeger graasden, varen nu luxe jachten op de grootste binnenhaven van Europa. In de zomer vergelijkbaar met Sint-Tropez.
De toerist komt er aan zijn trekken met watersporten, fietsen en wandelen. Maar ook de horeca wil die genieters goed ontvangen. De toerist voelt er zich onmiddellijk thuis door de gemoedelijkheid van de plaatselijke bevolking.
Culinair doet deze gemeente niet onder. Kinrooi is momenteel de ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land dank zij de variatie aan 28 dagverse groenten met als topper het witte goud nl. “de asperge” en zeker niet te vergeten: de aardbeien.
Geistingen is één roos. Vanaf 2012 het allereerste Rozendorp in Vlaanderen. Op dit terrein is Luc Van Esser de motor.
Het bier dat vroeger van eigen Geistinger bodem kwam was steeds een hiaat in het geheel van levensgenieters. Bakker, bakkerszoon, brouwerszoon en familie van in den beginne (Narinx) maar ook zelf brouweramateur, bierliefhebber en –verkoper en Geistingenaren staken de koppen bij elkaar om het Vinkenbier terug leven in te blazen.
Op vrij korte termijn werd dit project gerealiseerd en tot een goed einde gebracht. Geistingen heeft weer een poot meer om op te staan. Ons streven is om dit mooie dorpje nog meer op de toeristische kaart zetten. Zijn we daar in geslaagd? Dat zien we later wel. Het Vinkenbier buiten de grens van Kinrooi, Limburg, België brengen trachten we stapsgewijs te benaderen. Dit is toekomst. Hier genieten van dat mooie bier is nu aan de orde. Morgen zullen we zien.
Schitterend is dat het geheel van eigen bodem komt: de mensen van Geistingen. Beginnend met het idee en later de werkgroep met zijn vele Geistingenaren. Belangrijk was ook het etiket. Bertha Dieben, kunstenares uit Geistingen en tevens echtgenote van Leo Henckens, maakte een schitterende aquarel van het brouwershuis, de roos en de kerktoren, wat ons etiket doet sieren. Hierin zit alles. Het wekt sfeer en emotie op, is communicatief aantrekkelijk en goed duidend, prachtig aquarel etiket, zowel functioneel, maar ook een mooi object voor verzamelaars, de ‘couleur lokale’ zal evenzeer worden gesmaakt! Leo Henckens (oud-bakker te Geistingen) was de bezieler van het Vinkenbier. Het spreekwoord “Waar de brouwer is hoeft de bakker niet te zijn” werd door Leo tot in de kiem gesmoord. En onze voorzitter heeft bij dit spreekwoord ook zijn vraagtekens.
De brouwer, die ons recept best kon benaderen, is “Brouwerij Ter Dolen” te Houthalen-Helchteren. Vertrekkend van een oud Vinkenrecept, met momenteel de betere hop en de betere granen en de sublieme gist “Ter Dolen”, hebben wij een zeer prachtig resultaat kunnen bekomen. Brouwerij Ter Dolen heeft heel recent een lijn om bier op flesjes te bottelen. Het “Vinkenbier” was het eerste die dat lijntje mocht snuiven. Bij DW Plastics te Bilzen Beverst klopten we aan om de kratten te laten maken.
Mogelijk komen wij in de toekomst nog met een bruintje voor de dag.