Toen Jan, de eerste brouwer van de familie Vinken, in 1866 in Geistingen het fluweelzacht, licht bitter en –fruitig bier brouwde, was het een schot in de roos. Hij had het beroep geleerd bij zijn schoonvader in Kessenich en werd later zijn succesvolle concurrent. Na zijn huwelijk nam hij de bestaande brouwerij uit 1855 over.
Jan Vinken gaf de kennis van het brouwen door aan zijn zoon Christiaan die echter al op 54-jarige leeftijd overleed. Op 17-jarige leeftijd zette kleinzoon Jan in 1931 samen met zijn moeder de brouwerij verder. Zijn legerdienst, gevolgd door de mobilisatie en de oorlog deed het brouwen stokken. Dit betekende in 1937 het einde van de brouwerij in het kleine Maaslandse dorp.
180 jaar na de geboorte van de eerste, en 100 jaar na de geboorte van de laatste brouwer Jan zetten de Geistingenaren met enthousiasme de traditie en de liefde voor het bier verder in dit mooie rozendorp.
Bij een lekker bier hoort ook een mooi etiket en dito affiche. Omdat men een uniek en opvallend etiket wilde, werd aangeklopt bij kunstenares Bertha Dieben, eveneens uit Geistingen. Zij zorgde voor een etiket en affiche waar de oude brouwerij en de kerk van Geistingen prominent op de voorgrond staan. Ook de roos, het nieuwe symbool van Geistingen, staat er op.